zondag, juli 22, 2007

Natuurlijke historie

Natuurlijke historie begint langzaam een aardige deel uit te maken van mijn collectie boeken. Op dit gebied is erg veel verschenen. Elke keer kijk ik vol verlangen naar deze boeken in de locale boekhandel Kniphorst, waaraan een bezoekje sowieso al aangenaam is. Helaas gaat studeren en veel boeken kopen niet goed samen. Vandaar mijn toevlucht naar het tweedehands en ramsj circuit.

Afgelopen zaterdag bracht ik weer eens een bezoekje aan de Slegte. Ik ben elke keer weer verbaasd over het aanbod boeken die ik wel zou willen hebben. Een keuze moet dan worden gemaakt wat mee te nemen. Ditmaal waren het er drie.

vrijdag, juli 06, 2007

Meeste van de zwarte molen

Het is gevaarlijk om boeken uit je jeugd terug te lezen. Als kind had ik op mijn, toen nog zeer beperkte, boekenplankje de volledige reeks Wipneus en Pim staan. Toch nieuwsgierig naar wat ik er in zag, probeerde ik enkele maanden terug weer eens een boekje uit de reeks te lezen. Wat viel dat tegen. Een enorme teleurstelling in het verhaal en weer een goede jeugdherinnering aan duigen.

Blijkbaar had ik mijn lesje niet geleerd, want toch kocht ik weer een kinderboek wat ik jaren geleden al eens had gelezen. De prijs was belachelijk laag en dan is het gewoon onmogelijk om het boek niet te kopen. Wederom was ik in bezit van Meester van de zwarte molen, geschreven door Otfried Preussler.

In tegenstelling tot Wipneus viel Krabat niet tegen. Het was weer een heerlijke ervaring. Vlagen die terugkomen uit je geheugen, gecombineerd met het opnieuw ontdekken van het verhaal. Heerlijk van eenvoud, maar toch met de nodige subtiele verwijzingen die nu wel opvallen omdat je het verhaal nog enigszins kent.

Teruglezen van kinderboeken kan dus wel degelijk. Jammer dat ik niet meer weet wat ik allemaal heb gelezen, nog voor de periode van leeslijsten en verplichte boekverslagen, toen het lezen nog leuk was.

woensdag, juli 04, 2007

Cover art

Kunstenaar Thomas Allen gebruikt de illustraties op kaften en in boeken om daar nieuwe kunstwerkjes van te maken. Hij laat de personages tot leven komen met een werkelijk prachtig resultaat. Soms in mooie composities, dan weer schitterend door de eenvoud. Meer werk is te zien hier en hier.

dinsdag, juli 03, 2007

Couleur Café

De laatste tijd word ik achtervolgd door vuur. Was het anderhalve week geleden raak in Wageningen, zaterdag was ik in Brussel waar het gebeurde.

Afgelopen weekend was het weer tijd voor een uitstapje naar onze zuiderburen. Vorig jaar schreef ik al over mijn ontdekkingen in de stad Leuven. Dit jaar stond een bezoekje aan de abdij van Villers la Ville op het programma.

Bijna onvindbaar en onbereikbaar door slechte bewijzering en slechte wegen, ligt ongeveer 30 kilometer onder de hoofdstad (en onder een spoorbrug) de abdij van Villers. Of in ieder geval de restanten van een abdij. Prachtige ruines waar je heerlijk kunt dwalen, jezelf afvragend hoe het leven moet zijn geweest eeuwen geleden toen de abdij nog daadwerkelijk een abdij was.


Aan het dromen komt een eind als we naar Brussel moeten voor moderner vertier. Een ongeluk op de ring leidt tot chaos en de wederom slechte bewijzering toont ons meer van de stad dan gewenst. Blij dat we eindelijk de juiste parking gaan we naar het terrein van voormalig postbedrijf Thurn en Taxis voor het muziekfestival Couleur Cafe.

Nog maar net hebben we een hapje en een drankje gebruikt als we weer worden verzocht het terrein te verlaten. In één van de pakhuizen woedt er brand en het terrein moet worden ontruimd. Gelukkig kunnen we een paar uur later weer het terrein op.

Een heerlijk ontspannen sfeer. Eetstalletjes van landen over heel de wereld, leuke kraampjes, een ietwat lugubere expo, straatartiesten, vuurwerk, maar vooral ook geweldige optredens. We kunnen nog net al swingend de laatste salsanummers van Buenaventura meepikken. Ik verwonder me vervolgens hoe uitbundig Afrikanen kunnen dansen op de trommelmuziek van de Amazones, terwijl het blanke publiek er totaal belachelijk uitziet bij de pogingen mee te bewegen. Echter volledig verrast ben ik door de muziek van Les Blerots de R.A.V.E.L. Wat een energie en wat een plezier. Een ware show, een echte aanrader!