Linnaeus 300 jaar
Een goede reden om de man te eren, wat dan ook volop gebeurde in Zweden, maar ook in Nederland. Lezingen, exposities, wandelingen en andere activiteiten. Harderwijk lijkt de spil binnen de Nederlandse activiteiten. Dit is immers de plaats waar Carl promoveerde.
Op een zonnige zomerdag ben ik daarom afgereisd naar Harderwijk. Ik was wel benieuwd naar de “unieke multimediale dubbelexpositie waarin de beleving centraal staat” in het stadsmuseum. Het museum was nog niet open toen ik er aankwam, dus ben ik eerst naar de Hortus gegaan. Hier was de expositie “Beesten en Bloemen, hoe zal ik ze noemen?”. Een leerzame expositie gericht op kinderen, beginnend met een boeiend filmpje waarin op leuke en eenvoudige manier wordt uitgelegd waarom de wetenschappelijke naamgeving zo belangrijk is.
Na het bezoek aan de hortus waren de verwachtingen hoog. De teleurstelling was dan ook erg groot toen ik bij de expositie aankwam. Het multimediale gedeelte bestond uit een zeer amateuristisch computerprogramma waarin een klein gedeelte van Linnaeus werd belicht. De andere helft bestond uit een overzicht van zijn leven in de vorm van postzegels. Hoewel zeer fraai, kan ik dat toch echt geen expositie noemen. Ik kreeg het gevoel dat de Harderwijkers het kweken van de eerste bananenplant in Europa de grootste prestatie van Linnaeus vinden.
In Wageningen was ook nog de expositie Een lusthof voor Linnaeus. In de botanische tuin hadden kunstenaars een kunstwerk opgedragen aan Linnaeus. Dit leverde bijzondere visies op, gepresenteerd op een mooie locatie. Een ervaring die naar mijn mening meer recht doet aan deze belangrijke figuur in de natuurhistorie.
Er was dus genoeg te beleven op gebied van Linnaeusverering, maar voor de ultieme beleving zal ik toch echt een keer naar Zweden moeten gaan.