Naar Groenland met de Frankendaal
Dit boekje van Henriëtte Mooy kwam ik enkele weken geleden tegen bij de kringloop in Uden. De ondertitel luidt: Historisch verhaal naar het journaal van Commandeur Maarten Mooy behelzende zijne uitreize van Amsterdam den 22sten april 1786, zijne bezetting in het ijs, zijn rampspoeden in zee en behouden aankomst voor Amsterdam op 28 februari 1787. Dit dekt meteen de inhoud van het gehele verhaal.
Het leek me een leuk boekje mede door de mooie afbeeldingen, waaronder twee pagina's uit het scheepsjournaal. Hierin herkende ik tekeningen van walvissen die ik ook tijdens de tentoonstelling Herkomst Boudewijn Büch in Teylers had gezien. Hier was een scheepsjournaal uit Boudewijns bezit tentoon gesteld.
Het boekje was moeizaam te lezen. Dit door het taal- en zinsgebruik en het oude Nederlands. Daarbij kwam ook nog een overvloed aan scheepvaarttermen die het begrip van het geschrevene niet vergrootte. Toch is het een aardig boekje om een beetje inzicht te krijgen van hoe ellendig de walvisvaart moet zijn geweest.
Tevens is een deel toegevoegd met toelichting en verklaring (bijna de helft!). Hieraan staan allerlei achtergronden en bijkomende informatie gegeven, wat zeer interessant is. Hierin ook weer een link naar Boudewijn. Dit in het stukje over de overblijfselen van de walvisvaart die nu (of in ieder geval in 1942) nog waarneembaar zijn. Een stukje:
"Tal van woon- en pakhuizen in onze groote en kleine steden bewaren aan de Groenlandsche Visscherij herinneringen van allerlei aard, - een uithangbord, een gevelsteen, een kakebeen, een paaltje. Ik zwijg nu maar van de Groenlandsche pakhuizen aan de Keizersgracht te Amsterdam..."
Op de keizersgracht nr 40-42-44 vinden we inderdaad de Groenlandse pakhuizen. Op nummer 40 (het linkse van de drie) is Boudewijn Büch ongeveer 5 jaar woonachtig geweest.
1 Comments:
Zijn deze foto's van jou? Zo ja, mag ik ze hebben voor het BB Museum op internet?
Een reactie posten
<< Home