donderdag, oktober 27, 2005

De hele wereld in een vitrinekast

Eindelijk is het dan zover. Ik heb weer eens een boek uit. Ik vrees dat het toch echt de verkeerde kant op gaat. Ik heb dan wel een blog over boeken, maar als ik niet verder kom dan één boek in een paar maanden, in hoeverre heb ik dan nog wel recht van spreken. Hopelijk heb ik de komende periode meer tijd om te lezen en dus ook te bloggen.



Het boek wat ik uit heb, is "De hele wereld in een vitrinekast" van Boudewijn Büch. Een erg interessant boek met toch wel heel uiteenlopende onderwerpen. Het zijn echt weer van die onderwerpen waarvan je je afvraagt hoe Boudewijn er toch bij komt. En het frapante is dat hij, zoals gebruikelijk, er de meest zeldzame boeken over bezit. Op zich ook wel makkelijk, het wordt dan een stuk moeilijker om de bronnen te controleren, maar dat is een andere zaak.

Het boek was erg boeiend. Ook al was het soms wat lastig te lezen. Ik heb wel vaker last van de schrijfstijl van Boudewijn. Af en toe kom ik zinnen tegen, waarvan ik denk dat ze toch echt niet kloppen. Erg jammer omdat de vaart er dan uit gaat. Aan de andere kant hoor ik ook geregeld dat mijn eigen schrijfsels op een zeer eigenaardige manier zijn samengesteld. Dus wellicht ligt het ook wel aan mijn taalgevoel.

Ik heb wel enorm veel respect voor Boudewijn. Het lijkt mij een enorm werk om zo'n boek te schrijven. Ten eerste al omdat hij veel van de beschreven plaatsen zelf heeft bezocht. Daarnaast heeft hij er vele zeldzame boeken over verzameld en ten slotte is het ook een hele opgave om dat te bundelen in zo'n boekwerk. In die zin is het jammer dat hij daar nooit (naar mijn idee) de erkenning voor heeft gekregen. Ik denk dat veel van zijn publicaties ook historische en wetenschappelijke waardevol zijn. Hij was waarschijnlijk beter tot zijn recht gekomen als historicus dan als bekende Nederlander. Al is dat natuurlijk slechts gespeculeer.

Wat mijn volgende boek gaat worden weet ik op dit moment nog niet. Eldest waarover ik eerder schreef kijk ik al lang naar uit. Life of Pi staat ook al lange tijd te wachten. Misschien toch eens iets van David de Poel of toch eerst The Undutchables, nu ik veel met buitenlanders te maken heb. Of een leuk reisboek om lekker weg te dromen. U zult het vast wel merken. Hopelijk niet pas over enkele maanden...

woensdag, oktober 26, 2005

Leuke link


Tijdens het zoeken naar informatie voor een artikel die ik moet schrijven voor een vak, dwaalde ik een beetje af. Ik kwam een zoekmachine voor historische bronnen tegen en via daar kwam ik op onderstaande link terecht. Ik zocht op James Cook en vond verschillende artikelen. Voor de geïnteresseerden een leuke link.

Een stukje van de site over het "waarom" van de betreffende site:

Common-place is a common place for exploring and exchanging ideas about early American history and culture. A bit friendlier than a scholarly journal, a bit more scholarly than a popular magazine, Common-place speaks--and listens--to scholars, museum curators, teachers, hobbyists, and just about anyone interested in American history before 1900. Common-place is a common place for all sorts of people to read about all sorts of things relating to early American life--from architecture to literature, from politics to parlor manners. And it's a place to find insightful analysis of early American history as it is discussed not only in scholarly literature but also on the evening news; in museums, big and small; in documentary and dramatic films; and in popular culture.

De link: http://common-place.dreamhost.com/

dinsdag, oktober 11, 2005

Eldest


Ik was vandaag bij Kniphorst (erg mooie boekhandel in Wageningen) waar ik een kadootje moest kopen. In verband met de kinderboekenweek stond er een tafel vol met magie en fantasy-achtige kinderboeken. Ik zei tegen de vriendin die mee was dat ik het raar vond dat Eragon er niet bij lag. Een erg populair boek in Amerika en ook in Nederland de laatste tijd goed verkrijgbaar. Ze zei dat ze de Nederlandse versie van het tweede deel al eerder had zien staan. Even kijken en zowaar, het tweede boek uit de reeks hadden ze en bovendien ook in het engels.

Voor het eerste deel had ik de nodige moeite gedaan om het door een vriend uit Amerika mee te laten nemen. Ik had er verschillende lovende verhalen over op internet gelezen en was zeer benieuwd. In Nederland was het echter niet overal te verkrijgen. Aangezien hij toch om een kadotip vroeg voor mijn verjaardag was dat een perfect kado.

Nu ruim twee jaar later zie ik dus het boek in de kast bij Kniphorst staan. Dit verbaasde me omdat ik het nog enkel in het Nederlands te koop heb gezien. Ik had me voorgenomen om het boek in december bij de ABC te kopen als ik in Amsterdam moet zijn. Deze kans kon ik echter niet laten gaan en nu heb ik dus weer 668 pagina's erbij op mijn leeslijst.

Het persbericht:

Harry Potter verslagen

(Novum) - 'Harry Potter and the half-blood prince', het nieuwste deel in de Potter-reeks van J.K. Rowling, is zijn toppositie kwijt in de bestsellerslijst voor kinderen op Amazon.com. De 21-jarige schrijver Christopher Paolini is met zijn ´Eldest´ Rowling voorbij gestreefd. Het zesde deel van Potter heeft sinds de release op 16 juli op de eerste plaats gestaan.

Paolini, die tijdens signeersessies op Amerikaanse scholen als een rockster wordt onthaald, vindt een vergelijking met Rowling niet helemaal op zijn plaats. "Ik voel me vereerd door de vergelijking", zegt hij. "En ik ben een groot fan van haar, maar mijn verhalen zijn totaal anders."

De vergelijking zit volgens recensenten ook niet in het thema, maar in het succes. 'Eldest' is in de eerste week meer dan 425 duizend keer over de toonbank gegaan. Het boek staat sinds vorige maand bovenaan The New York Times bestsellerlijst voor kinderen en Paolini heeft inmiddels getekend voor een derde boek in de reeks.

Van zijn eerste boek 'Eragon' heeft Paolini inmiddels 2,5 miljoen exemplaren verkocht en de verfilming is in volle gang. Steracteurs John Malkovich en Jeremy Irons hebben getekend voor belangrijke rollen in 'Eragon'. De zoektocht naar een hoofdrolspeler zorgde voor honderden audities wereldwijd. Ed Speleers bemachtigde uiteindelijk de rol van de jongen die magische krachten bezit en op draken kan rijden. De regie is in handen van Stefen Fangmeier, een expert op het gebied van visuele effecten.

Paolini begon met het schrijven van 'Eragon' toen hij vijftien jaar oud was. Zijn familie publiceerde het boek in eigen beheer. Het boek werd in 2002 ontdekt door een stiefzoon van auteur Carl Hiassen, die het aan zijn uitgever liet lezen. Inmiddels is Paolini schrijver van beroep. "Ik denk niet dat ik ooit nog ga studeren. Ik kan leven van het opschrijven van mijn dagdromen, wat geweldig werk is. Voor zover ik weet heb ik de leukste baan van de wereld."
'Eragon' is in het Nederlands vertaald onder de titel 'Het erfgoed'.


'Eldest' is sinds 16 september in het Nederlands verkrijgbaar als 'De oudste'.

zondag, oktober 09, 2005

Midas speciaal

Het valt niet mee om na twee jaar weer te gaan studeren. Het kost me meer energie dan ik had verwacht door het nieuwe onderwijssysteem. Ook gaat er meer tijd in zitten dan dat ik ooit voor een ander vak tijdens mijn studie biologie heb besteed. Aan de ene kant is dat wel fijn omdat ik nu echt het idee heb dat ik goed aan mijn toekomst werk, maar aan de andere kant schiet de rest er wel flink bij in. Ik heb de laatste weken nauwelijks een letter gelezen die niet was gerelateerd aan mijn studie. Slechts een enkel dun boekje heb ik wel uitgekregen.

Een conferentie leidde mij naar Rotterdam waar ik aan het eind van de middag nog even de tijd had voor een bezoekje aan de Slegte. Ik werd in eerste instantie verrast door een redelijk aantal boeken van Boudewijn Büch, waaronder een exemplaar van Links!. Echter alle beschikbare boeken had ik al, dus ben ik verder gaan zoeken. Al snel stond ik met wat boeken van Midas Dekkers in mijn hand. Ook hiervan had ik de meeste al. Behalve één dun boekje.

Ademen voor gevorden is een speciale uitgave van Ebas Nederland, fabrikant van sigaren. Een verrasende opdracht die resulteerde in een verrassend boekje. Midas legt niet de meest voordehandliggende link terug naar de tabaksplant, maar weet ook hier weer op zijn typische manier verbanden te leggen die zeker onverwacht zijn. Erg leuk dat hij in zes hoofdstukjes weer een uniek constructiewerkje heeft kunnen creeeren.


Een ander boek van Midas Dekkers heb ik via Marktplaats weten te bemachtigen. Het gaat om, zover bij mij bekend, de eerste uitgave van Midas (1977). Het boek Bestiarium bestaat uit een studie in middeleeuwse beestenboeken naar bijzondere beesten als de eenhoorn, zeemonnik en aspidochelone. Ik ben erg benieuwd naar dit boek vanwege het interessante onderwerp en omdat het zijn eerste boek is. Zijn vroege werk wil nog wel eens tegenvallen.

Momenteel aan het lezen (al enkele weken lang): De hele wereld in een vitrinekast. Erg interessant!!