dinsdag, maart 20, 2007

Lijk reist eerste klas met British Airways

LONDEN - De bemanning van een toestel van British Airways heeft een passagier die in de toeristenklasse in haar stoel was overleden, in de eerste klas gezet en de vlucht tussen Delhi en Heathrow vervolgd.

Bovenstaande stond vandaag op MSN nieuws bij opmerkelijk. Leuk om te lezen. Zo dacht waarschijnlijk ook Peter Donk van het ANP. Hij verzamelde vele van dit soort berichtjes en bundelde deze in het boekje Raar maar waar, Honderdvijftig pagina’s met leuke, bizarre en verrassende berichtjes.

Maar is het wel zo leuk? Na een aantal pagina’s heb je het wel gehad. Een dergelijk boekje werkt simpelweg niet, want wat is er zo leuk aan dit soort berichtjes? Dat ze juist verstopt zitten tussen de serieuze berichten over politiek, oorlog en verderf. Even een lichte noot tussendoor om de stemming uit mineur te trekken.

Algemeen hoofdredacteur ANP Rob de Spa zegt het zelf al in het voorwoord. “Tussen al die ‘officiële’ berichten is er soms nieuws dat opvalt. Nieuws waarvan je opkijkt, waar je van moet huiveren of misschien om moet lachen.” Als het echter tussen enkel dit soort stukjes staat, valt het niet meer op, blijft het opkijken achterwege en het lachen komt hooguit tot een enkele glim.

Vijftien jaar geleden probeerde Erik van Muiswinkel het ook. In Man laat zich oor aanlijmen verzamelde hij met Thecla Bakker leuke stukjes uit de krant. Zoals ik al zei werkt zo iets niet. Waarschijnlijk had van Muiswinkel dat ook wel door. Hij bewerkte de stukjes en voorzag ze van nieuwe koppen. Ongetwijfeld om het allemaal nog grappiger te maken. Zonde. Wat mij betreft kan het niet droog genoeg worden gepresenteerd. Heerlijk formeel, zodat juist het bizarre wordt versterkt. Daar zit de humor. Afblijven van de oorspronkelijke opmaak. Dat is grappig genoeg.

Sowieso afblijven en niet bundelen. Wie zit er op zo’n boekje te wachten? Elke dag staan er een aantal leuke berichtjes in de krant. Als je de moeite niet wil nemen om ze te zoeken, kijk dan op MSN nieuws of Nu.nl. Wat is de toegevoegde waarde van een bundeling? Helemaal niks. Het zijn geen grootse gebeurtenissen die permanent moeten worden vastgelegd. Het zijn stukjes die na lezen meteen weer vergeten dienen te worden. Wat mij betreft geldt dit laatste ook voor deze boekjes.

1 Comments:

At 11:32 a.m., Blogger PD141266 said...

Ik werk niet bij het ANP, maar bij de omroep. Boekje is goed verkocht, dus velen vonden het een prachtige uitgave.

 

Een reactie posten

<< Home