donderdag, augustus 04, 2005

Midas Dekkers over eten

Midas Dekkers, vooral bekend van zijn korte stukjes voor Vroege Vogels, waar dan ook talloze bundels van zijn verschenen, publiceerde voor het Nederlands Zuivelbureau de volgende twee boekjes. Het eerste in 1991, bedoeld voor studenten, behandeld de basisbeginselen van het koken. Echter wel op een zeer kinderachtige manier waardoor het lijkt alsof Midas niet helemaal door had wie de doelgroep van het boekje was.

Het was waarschijnlijk zo'n succes dat het Zuivelbureau een tweede boekje uitgaf. Niet was het boekje zelf een succes, maar juist de recepten die er in stonden. Blijkbaar is studerend Nederland tot 1994 zo enthousiast aan het koken geslagen dat het tweede boekje over lijnen gaat. Ditmaal is duidelijk te zien dat naast de studenten ook Midas flink heeft bijgeleerd. De begeleidende verhalen zijn een stuk leuker dan in het eerste boekje, en duidelijk is hier al zijn duidelijk stijl van schrijven en zijn bijzondere manier van tegen dingen aan kijken te zien.

Midas Dekkers heeft inmiddels al meer dan 60 titels op zijn naam staan. Van kinderboeken tot boeken over kinderen. Van beestenbundels tot bestialiteit. De meeste zijn lekker goedkoop en mijn collectie is verre van compleet, dus nog een doel voor Deventer.

Momenteel aan het lezen: Captain Cook in the south seas, two letters written to Captain John Walker.
Nieuwste aanwinst: Alan Moorehead's Darwin en de Beagle.