donderdag, november 23, 2006

Nieuw honderdtal

Op zes november 2005 schreef ik over de aanschaf van mijn 600ste boek. Naar mijn idee was het toen een enorme hoeveelheid. De laatste dag van dat jaar schreef ik het goede voornemen om minder boeken te gaan kopen. Ruim een jaar later zijn we weer bij een nieuwe mijlpaal in mijn verzameling. Niet honderd, maar tweehonderd boeken zijn erbij gekomen. Totaal 800 boeken op het nog steeds kleine studentenkamertje…

Mijn laatste vier aankopen:

Dit boekje van Tolkien vond ik bij de kringloop. Ik kende de titel al uit het engels (reeds in mijn bezit), en was nu verrast een Nederlands exemplaar tegen te komen. Deze uitgave is gemaakt voor boekhandels met een *) en het colofon zegt een eerste druk te zijn. Bij het invoeren van het boek, kreeg ik echter te zien dat er 23 jaar eerder al een tweede druk is geweest in 1977, bij de zelfde uitgever. Van een andere eerste druk kan ik niks vinden. Vreemd.

Bij het binnenlopen van de boekwinkel werd mij gevraagd of ik iets bijzonders zocht. Ik ben altijd wel op zoek naar iets bijzonders, alleen weet ik nooit van tevoren wat dat bijzonders zal zijn. Ik zei dus dat ik gewoon wat wilde rondkijken, zodat ik rustig mijn gang kon gaan. Mijn tas was zwaar en ik had weinig tijd, dus liep ik van de kast met nieuwe aanwinsten naar de kast met Nederlandse literatuur. Daar zag ik tussen de blonde doden een blauwe rug. Van David de Poel had ik al eerder een uitgave van Salland & de Wit gevonden. Nu kwam deze op mijn pad. Na zo’n vijf minuten stond ik weer buiten. Met iets bijzonders.

De laatste tijd heb ik wat met kleine boekjes. Ik vind ze vertederend of schattig of zo iets klefs. Het pleziert me dat ze voor een enkel kort verhaal de moeite nemen om deze in een boekwerkje te gieten. Zo vond ik ook dit treurige verhaal van meesterverteller Garcia Marquez. Ideaal voor in de trein en voordat het kon worden ingevoerd had ik het al uit. Zo blijf ik nog enigszins bij met lezen.

Ten slotte een Engelstalig boek. Goedkoop, want wie leest er nou in het Engels. Zeker als je deze bij de kringloop haalt. Bovendien intrigerend en mysterieus. Het is een boek uit 1949 uitgegeven in Colombo, hoofdstad van Sri Lanka. Het boek gaat ook over Sri Lanka, of Ceylon zoals het toen heette. Geschreven door ene DJG Hennessy. Hoogstwaarschijnlijk een Engelsman die vanwege de Britse bezetting op Ceylon was. Verder dan een eerste druk is het niet gekomen, maar toch heeft het Wageningen kunnen bereiken, na ruim 50 jaar. Het zijn dit soort boeken die mijn fantasie en nieuwsgierigheid prikkelen. Wat is het verhaal achter het boek. Wie kocht het en waar is het overal geweest? Ik zal het waarschijnlijk nooit weten.

3 Comments:

At 7:38 p.m., Blogger Sander said...

Gefeliciteerd met je nieuwe mijlpaal. je hebt me ingehaald want ik heb de 600 nog niet bereikt.

Mijn tas wordt ook al snel te zwaar tijdens mijn zoektochten, dus die dump ik meteen bij binnenkomst onder de toonbank. je moet ze meestal toch afgeven.

 
At 1:05 a.m., Anonymous Anoniem said...

Een prachtig bezit. ik denk dat ik om en nabij het zelfde aantal zit. Ik vrees zelfs iets meer.

Iets anders, zaterdag 8 juli plaatste je een afbeelding met een mannetje en een vogel op een eiland.
De vraag hierbij was: welke boektitel hier uitgebeeld werd.
Het antwoord heb ik niet kunnen vinden. Ik ben helemaal niet nieuwsgierig, ik wil gewoon graag alles weten. Wanneer onthul je eindelijk het juiste antwoord?

 
At 10:45 p.m., Blogger Rick said...

@Irene: het is bijna vakantie, dus kan er eindelijk wat meer gelezen worden. Echter eerst nog HP deel 6 en In de naam van de roos. Dan komt het betreffende boek eraan, maar let wel het bevat meer dan 450 paginas. Nog even geduld dus...

 

Een reactie posten

<< Home